Tutya Hakkında Bilgiler

20 Nisan 2014 Pazar yazildi.

Tutya Nedir?
Tutya, kolay elektron fırlatabilen ve genellikle bu yüzden yumuşak metallerden olan çinkodan üretilen bir nevi metal malzemedir. Atomsal bağları zayıf olduğu için çinkonun, tutya olarak kullanılması uygundur. 
Tutya Gerekli Midir?
Bildiğiniz gibi su iletkendir. Özellikle tuzlu su daha iletkendir ve tuzluluk oranı arttıkça iletkenlik de artmaktadır. O yüzden denizin altındaki metaller arasında ve/veya elektrik kaçakları sonucunda, bir elektriksel devre oluşmaktadır. Bunun sonucunda etkileşime giren metaller, birbirleri arasında bir elektron alışverişi başlar ve metal aksamlar erimeye başlarlar. Teknelerdeki metal aksamların erimesini engellemek için tutya kullanılmalıdır.
Tutya Nasıl Çalışır?
Tutya, en kolay elektron verebilen çinko malzemesinden yapılır. Çinko doğadaki en aktif metallerden biridir ve bulunduğu ortamda anot görevini üstlenir. Çinko nispeten daha yumuşak bir metal olduğu için herhangi bir elektriksel devre oluştuğunda kendisinden vererek, devreyi tamamlar. Dolayısıyla teknede bulunan pervane, şaft vb. parçalar devreye girmeyerek, korunmuş olurlar. 
Tutya Olmasa Ne Olurdu?
Tutya olmasaydı, herhangi bir etkileşim olduğunda teknedeki metal aksamlar erimeye başlayacaktı. Bunun sonucunda ciddi malzeme kayıpları yaşanacaktı.
Tutya Ne Kadar Dayanır?
Bir tutyanın dayanma süresi oldukça fazla etkileşimle ilgilidir. Teknede, suya karışan elektrik kaçağı varsa. Marina elektrik sisteminde kaçak varsa veya topraklaması devre dışıysa. Komşu tekneler metalden yapılmışlarsa. Bağlı olduğunuz iskelenin ayakları metalse. Tekneninin bağlı olduğu yerin deniz tabanında metalik bir yapı varsa. Bu durumların hepsi tutyaların çabuk erimelerine neden olacaktır. O yüzden tutyaların ne kadar ömürlü olacağı tam anlamıyla yaşamadan bilinemez. Eğer teknenizin tutyaları hiç erimiyorsa, oldukça iyi durumdasınızdır.
tutya2
Tutya, Karaya Çıkarsa Bozulur Mu?
Genelde en büyük yapılan yanlış, denizden çıkarılan teknelerde erimeyen tutyaların yeniden değiştirilmesidir. Tutya çinkodur ve çinko metaldir. Nasıl altın çamura düştüğünde özelliğini yitirmiyorsa, tutya da suyun içerisinde etkileşimi yoksa özelliğini yitiremez.
Tekne, Karada Konaklayacaksa Tutya İşe Yarar Mı?
Karada duran teknelerde tutya genellikle işe yaramaz. Eğer teknenizi kışlama yapacaksanız, tekneniz fiber malzemeden yapılmış dahi olsa ve içerisinde elektrik kullanılmasa bile topraklama yapılmalıdır. Bunun için pervanedeye bağlanan bir kablonun, karaya çakılan bir çiviye bağlanması yeterli olacaktır.

Selmar Yachting Refit Center Turkey Didim

0 yorum: